Er du plaget av tørre lepper? 

Leppene har et lag med «hud» (stratum corneum) som ansiktet, men det er svært tynt og gjennomsiktig, og dekker såvidt den sårbare slimhinnen under. Fargen på leppene kommer fra konsentrasjonen og nærhet til overflaten av blodkar og det transparente hudlaget som gjør at fargen kommer gjennom.

Mens ansiktet er dekket av et mykt, relativt tykt lag med hud, er leppene mer eller mindre «nakne» i forhold. Leppene har minimalt med talgkjertler og ingen svettekjertler. Vanntap på leppene er 3-10 ganger høyere enn på andre deler av ansiktet eller kroppen. Dette bidrar til å gjøre tørre lepper til et tilbakevendende problem.

En av de viktigste årsakene til tørre lepper er solskader som kan oppstå selv når det er overskyet og du ikke er i sterkt sollys. Det er derfor viktig å bruke en velformulert, mykgjørende leppebalm, lipgloss som nærer eller leppestift  merket med SPF 15 eller mer.

 

Andre faktorer som kan føre til tørre/sprukne lepper

Matt leppestift (spesielt i tørt eller kaldt klima)

Lip plumpers som inneholder irriterende stoffer som mentol, ingefær eller mynte oljer som alle forårsaker irritasjon

Vitamin B2 mangel, som i tillegg til tørre lepper kan føre til vedvarende sprekker i huden på sidene av munnen

Niacin eller vitamin B6 mangler kan også føre til vedvarende sprekker i munnviken

Soppinfeksjoner som må behandles med medisinering

Overdrevent vitamin A inntak (over 25 000 IE) fra kosttilskudd

Roaccutane (Isotretinoin), tablettkur for behandling av akne er beryktet for å forårsake alvorlig tørre lepper

 

Behandling

Det beste du kan gjøre for å behandle og forebygge sprukne lepper er å holde leppene fuktet med en mykgjørende leppepomade eller gloss.

En mild leppepeeling før påføring av leppebalm er en super kombinasjon. Peelingen fjerner død, flassende hud, og etterlater en myk overflate for påføring av leppebalm.

 

ihwx.289b55d3-e0d4-4cda-b431-347f530a24c4.1200.800

 

 

 

 

Denne uslåelige duoen kommer snart for salg i nettbutikken! Stay tuned 🙂

 

 

 

Obs! Se opp for leppeprodukter som inneholder irritanter som mentol, kamfer, peppermynte, sitrus eller er sterkt parfymert. Disse ingrediensene gjør ikke leppene noen tjeneste og man vedlikeholder problemet.

Du har kanskje hørt et rykte om at leppene kan tilpasse seg eller bli avhengig av leppepomade? Dette er ikke mulig. Men dersom leppepomaden du bruker inneholder irriterende ingredienser (som mange av dem gjør) eller er dårlig formulert, mangler velgjørende oljer og reparerende ingredienser, vil leppene forbli tørre.
Se etter leppepomader som blander voks med mykgjørende oljer og antioksidanter for reparasjon!

 

Kilde: Paula’s Choice