1. «Hudpleie produkter kan gi samme effekt som botox»

I løpet av de siste årene har forskjellige kosmetikkselskaper påstått at de har produkter som kan konkurrere med, eller til og med overgå effekten av kosmetiske behandlinger som for eksempel botox.

Det finnes ingen form for forskning på at hudpleie produkter på noen som helst måte kan måle seg med effekten av botox. Selv botox kan ikke fungere som botox om det smøres på huden.

 

2. «Du bør bruke hudpleie produkter tilpasset din alder»

Mange produkter på markedet påstår å være spesielt tilpasset en aldersgruppe.

Et eksempel er produkter dedikert til «moden hud» (som regel over 50 år). Her finner vi stort sett det samme som i produkter beregnet på tørr hud. Det å bli 50 betyr ikke nødvendigvis at man er kvitt fet hud, kviser og urenheter!

Huden vår har ulike behov basert på hudtype, ikke på alder. Ikke alle innenfor samme aldersgruppe har samme hudtype. Din hudpleie rutine avhenger av hvor tørr, solskadet, fet, sensitiv, tynn, kvisete eller «normal» din hud er.  Dette igjen, har ingenting med alder å gjøre.

Det som er viktig å gjøre, uavhengig av alder, er å beskytte huden med solfaktor, unngå å røyke, ikke irritere huden, og bruke kvalitetsprodukter som inneholder antioksidanter og  hud-identiske ingredienser (eks. ceramider, glycerin, hyaluronsyre, aminosyre, lecithin)

 

3. «Tannkrem hjelper mot/tørker ut kviser»

Nei.

Ingen av ingrediensene i tannkrem kan ha en positiv effekt på kviser, eller hjelpe på et kviseutbrudd. Den kan faktisk gjøre saken verre. Bakteriene i munnen har ingenting å gjøre med bakterien i porene som skaper kviser (P. acnes).

Fluor i tannkrem kan gi rødhet, irritasjon og kviser i områder av huden den kommer i kontakt med.

 

4. «Naturlige ingredienser er bedre enn syntetiske»

Det finnes ikke noe vitenskapelig fakta på at naturlig er bedre. Definisjonen av «naturlig» er svada, og kan brukes av kosmetikkselskaper til å bety det de vil det skal bety.

Selv om en ingrediens er funnet i naturen, betyr det ikke automatisk at den er bra for huden. Det motsatte kan sies om syntetiske ingredienser; det trenger ikke være dårlig for huden selv om det er syntetisk.

«In fact, «natural» ingredients may be harder to preserve against microbial contamination and growth than synthetic raw materials» – Dr. Linda M. Katz, director of the Food And Drug Administration’s Office of Cosmetics and Colors.

 

5. «Innpakningen har ingen betydning når det kommer til hudpleie produkter. Jeg liker en krukke som ser bra ut på badehyllen»

Innpakningen spiller en betydelig rolle for stabilitet og effektivitet til et produkt.

Ettersom mange ingredienser av høy kvalitet, som celle-kommuniserende ingredienser, antioksidanter og plante ekstrakter, er ustabile når de blir eksponert for luft og lys, vil produkt i en krukke brytes ned og forringes når den åpnes.

Dersom du i tillegg bruker fingrene nedi krukken kan det tilføre bakterier som igjen kan bryte ned ingrediensene.

Dette kan sammenlignes med mat på glass som forringes etter åpning.

For å få mest mulig ut av et produkt bør innpakningen være lufttett og farget slik at ikke lys slipper inn.

 

6. «Hudormer skyldes smuss og skitt, og kan skrubbes bort»

Hudormer, eller svarte prikker, kan kanskje gi inntrykk av at huden er skitten, men det har ingenting med skitt å gjøre.

Svarte prikker dannes når hormoner forårsaker for høy talgproduksjon, døde hudceller kommer i veien, poren er svekket eller misdannet, og veien der talg kommer ut er blokkert. Dette skaper en plugg. Når denne nærmer seg overflaten, vil blandingen av olje og døde hudceller oksidere og bli en svart prikk.

Bruk av en skrubb vil bare fjerne toppen av problemet, men vil ikke ha effekt nedi poren. Forsøk heller med et velformulert produkt som inneholder salisylsyre (BHA). Salisylsyre eksfolierer inne i poren, og løser opp talg og døde hudceller som skaper svarte prikker. Noen gode alternativer finner du her

 

7. «Tørr hud gir rynker»

Tørr hud og rynker er ikke relatert når det kommer til årsak og effekt.

Studier og analyser har vist at tørr hud ofte er et symptom eller resultat av andre årsaker som kan gi rynker.

Rynker er permanente linjer i huden som kan skyldes solskader, gener, muskel bevegelser, mindre østrogen og tap av volum.

Solskader kan utpekes som den store synderen når det kommer til rynker. Dette kan enkelt bevises ved å ta en titt på et område av kroppen som ikke eksponeres like mye for solen. Et eksempel er rumpa; den er sjelden tørr, har minimale tegn på rynker og aldring og har mer elastisitet og fasthet enn kanskje andre områder på kroppen har.

 

8. «Huden venner seg til produkter, og må byttes ut av og til»

Huden venner seg ikke noe mer til produkter enn hva kroppen gjør til en sunn diett.

Dersom en ting er bra for deg, vil den alltid være bra for deg.

 

9.  «Produktet jeg bruker inneholder ingredienser som kan irritere huden, men jeg reagerer ikke på det, så da kan jeg fortsette å bruke det»

Selv om du ikke merker noe irritasjon på huden betyr ikke det at ingrediensen ikke kan gjøre skade.  Vi føler for eksempel ikke UVA strålene fra solen.

Huden reagerer kanskje ikke på kort sikt, men skaden kan skje under overflaten og først komme til syne senere.

Unngå irriterende ingredienser som alkohol, lavendel, bergamot og peppermynte. Det viktigste er å behandle huden skånsomt.

 

10. «Alle trenger en dagkrem og en nattkrem»

Den eneste forskjellen på dag og natt er at dagkrem bør inneholde en velformulert solfaktor.

Det blir ofte sagt, av salgspersoner innen hudpleie og kosmetikkbransjen, at huden trenger andre ingredienser om natten. Det finnes ingen type forskning eller oversikt på hva disse ingrediensene skulle være. Huden reparerer seg selv døgnet rundt. Å hjelpe til med det så mye som mulig er ikke avhengig av tidspunkt på døgnet.

Huden trenger antioksidanter, celle-kommuniserende ingredienser og hud-identiske ingredienser hele dagen, og hele natten..

 

Kilde: «The Original Beauty Bible» – Paula Begoun

Lyst å vite mer? Du finner boken  her

 

 

Fortell oss gjerne om skjønnhetsmyter du kjenner til 🙂