Du har kanskje hørt om AHA og BHA, og at de skal være bra for huden din? Men det kanskje ikke alle vet er forskjellen på dem, hvordan de fungerer og hvilken hudtype/hudproblem de er best egnet for.

Både AHA og BHA er supre når det kommer til å redusere rynker, stimulere kollagen produksjonen og stramme opp huden.  De har allikevel hver sine spesielle kvaliteter det er lurt å merke seg.

Alpha Hydroxy Acid (AHA) er vannløselige syrer. Fem hovedtyper er:

  • Glykolsyre
  • Melkesyre
  • Eplesyre
  • Sitronsyre
  • Vinsyre

Glykolsyre og melkesyre er mest brukt i hudpleieprodukter ettersom de penetrerer huden mer effektivt.

AHA reagerer med det øverste laget i huden, hvor den svekker bindingene som holder døde hudceller sammen. Dette gjør at de ytterste hudcellene oppløses, og frisk hud kommer til overflaten. Denne prosessen gjør at AHA er å foretrekke ved en solskadet, tørr hud som ikke har så mye problemer med kviser.  Forekomst av rynker, ruhet og ujevn pigmentering reduseres, og produksjon av kollagen og elastin stimuleres. I tillegg til å fjerne døde hudceller, bidrar AHA til å binde vann til huden og gir dermed et forbedret fuktnivå.

AHA produkter kan føre til mild irritasjon og rødhet i huden, samt økt følsomhet for solen.  Det er derfor viktig å starte forsiktig med produktet, og gi huden mulighet til å venne seg til syren. Start gjerne med å påføre produktet en gang annenhver dag, og øk gradvis til daglig bruk.

 

Beta Hydroxy Acid/Salisylsyre (BHA) er en fettløselig syre.

BHA har derfor evnen til å trenge ned i poren, løse opp talg og eksfoliere i dybden. Dette gjør den spesielt nyttig for fet hud, akne, hudormer, nupper og andre urenheter.

Salisylsyre har anti-inflammatorisk og anti-bakteriell virkning, og er derfor å foretrekke ved behandling av sensitiv/rød hud og rosacea.

Studier har vist at salisylsyre er mindre irriterende enn hudpleie produkter som inneholder alpha hydroxy acid, men gir tilsvarende forbedring av hudens tekstur. Den er derfor et like godt alternativ for å stramme opp huden og redusere solskader og rynker.

 

Både AHA og BHA vil gjøre huden mer følsom for sollys. Det er derfor veldig viktig å beskytte huden med bredspektret solfaktor merket SPF 30 eller høyere på dagtid! Og bruk alltid litt mer enn du tror er nødvendig 😉